Frissítve:10:20:48 AM GMT

Ma csütörtök, Tünde napja van.
Napkelte: 04:47 / Napnyugta: 20:21
Felhasználó bejelentkezése


2023. Június 2.

Ön itt áll: Turizmus Rendezvényeink
Hiba
  • Hiba történt a hírcsatorna adatainak betöltésekor.

Kulturális események, programok

  • PDF
Betűméret nagyítása

S

ok településhez hasonlóan Tiszaörsön is lehetőség nyílik minden évben március 15-én és október 23-án koszorúzással megemlékezni, a telet búcsúztató Farsangi bált rendezni, vagy éppen május 1-én Majálist tartani. A hagyományos magyar ünnepeken, jeles napokon kívül vannak olyan rendezvények, programok is, amelyeket a település magáénak vallhat.
 
Minden év július első vasárnapján a katolikus templom védőszentjére (Sarlós Boldogasszony) emlékezve Búcsút tartanak Tiszaörsön kirakodóvásárral és ünnepi szentmisével.
 
Június első hétvégéjén kerül megrendezésre a Fut a Falu elnevezésű program. A rendezvény fő célja a lakosság, a résztvevők egészséges életmódra szoktatása, helyi hagyományok feltárása, ápolása, a helyi és kistérségi kulturális értékek bemutatása, települések közötti sport és kulturális együttműködés javítása. Az egy napos sporteseménynek a Tiszaörs-Fürdő, a Sportpálya és a Lovasudvar ad helyszínt.
 
Tiszaörs Község Önkormányzata a helyi civil szervezetekkel közösen 2007. óta rendezi meg a Tiszaörsi Káposztásbárány Fesztivált, melyen lehetőséget biztosítunk a település valamint a kistérség lakóinak, az ide látogató bel- és külföldi turistáknak, hogy megismerjék kiváló ételkülönlegességeinket, gyógyfürdőnket, lovas udvarunkat, műemlékeinket. A káposztás bárány tiszaörsi ételkülönlegesség, melyre méltán büszke a falu.
A Fesztivál megrendezése népszerűsíti a különleges káposztával készült bárány ételeket, a káposzta termesztését, a juhtenyésztés szakmai oldalát, községünk idegenforgalmi látnivalóit, értékeit. Mód nyílik a szakmai és nagyközönség találkozójára, tapasztalatcserére, kulturális értékek közvetítésére, befogadására.
A rendezvény fő vonzereje abból adódik, hogy a helyi hagyományokat ötvözzük a mai modern konyha remekeivel, s ezáltal a kevésbé ismert, különlegességnek számító káposztás - bárányos ételeket népszerűsítjük széles körben. Nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges táplálkozás módjainak bemutatására, a vizuális hatás fokozására.
A gasztronómiai élvezetek mellett a káposztához és a bárányhoz kötődő versenyek, vetélkedők teszik változatosabbá a programot.
 
Minden évben október elején kerül megrendezésre a Szüreti felvonulás és bál. A civilek bevonásával, az ő segítségükkel megszervezett egynapos program két részből áll. A nap során a délutáni órákban szüreti felvonulás indul útjára díszített lovaskocsik, zenészek, táncosok és népviseletbe öltözött nők és férfiak részvételével, akik a faluban különböző állomásokon megállva ünnepelnek. A nap végén a Művelődési Ház ad helyszínt a szüreti mulatságnak.
 
A fent említett jeles napok mellett a Művelődési Ház, Könyvtár, Teleház szolgáltatásai, valamint a  Cigány Kisebbségi Önkormányzat és a civil szervezetek rendezvényei nyújtanak szórakozási lehetőséget (kiállítások, kézműves foglalkozások, klubfoglalkozások, kirándulások, előadások keretében) a helyi lakosoknak és az ide látogatóknak.
 

Sok szeretettel várjuk rendezvényeinken!

Módosítás dátuma: 2011. január 14. péntek, 12:53

Egyenlő Bánásmód Hatóság