Frissítve:10:20:48 AM GMT

Ma csütörtök, Tünde napja van.
Napkelte: 04:47 / Napnyugta: 20:21
Felhasználó bejelentkezése


2023. Június 2.

Ön itt áll: Szezonális házalás
Hiba
  • Hiba történt a hírcsatorna adatainak betöltésekor.

Szezonális házalás

  • PDF
Betűméret nagyítása

Szám: 16000/321-3/2011. ált.

Szezonális házalás

Szinte az egész évben látható utcáinkon, amikor kisebb nagyobb csomagokkal roskadozva, megjelennek a szezonális árucikkeiket kínáló házaló „kereskedők”.

Néhány termék a teljesség igénye nélkül: ágyneműk, ruházat, kéziszerszámok, evőeszközök, optikai és orvosi eszközök.

Inkább családi házak környezetében jelennek meg, de a lakótelepi épületek emeleteit is végig járják. Jobb esetben csak az utcán szólítják meg a potenciális vevőket, a rámenősebbek házakba, lakásokba is becsöngetnek.   

Nagy a kísértés, hiszen rendkívül kedvező árak vannak, cserébe azonban minőségi árucikket ne várjunk! Az eladásra kínált termék többségében silány minőségű, gyenge utánzat és garancia nélküli. A számla képességről nem beszélve! A vásárlást követően szinte semmi esélye sincs annak, hogy újra felbukkannak a környezetünkben az árusok.

Másik közkedvelt házalással kínált termék a téli tűzifa. Az utcákon lassan haladó platós tehergépkocsiról, szinte tálcán nyújtják a nagy üzlet lehetőségét.  

Sajnos a legtöbb esetben a fát engedély nélkül termelik ki az erdőből, ami önmagában jogsértő cselekmény. Bűntető eljárás során az értékesített tűzifa, mint bűnjel lefoglalásra kerül.

 

Az eddig ismert, leginkább előforduló elkövetési magatartások

  • A téli fűtési szezon előtt megjelennek az alkalmi tűzifa árusok, akik hihetetlenül kedvező áron kínálják „terméküket”. Az értékesítés során sokkal kevesebb mennyiséget adnak át az árusok, így megkárosítva a vevőket.
  • A tűzifa bepakolása során (amit 2-3 ember végez) lehetőség nyílik a lakóház szemlevételezésére, ahonnan egy alkalmas pillanatban különböző értéktárgyakat, készpénzt tulajdoníthatnak el.
  • Idegen személyek, házalók csengetnek be általában családi házakhoz és különböző indokokra hivatkozva (régi ismerős, messziről jött rokon, alkalmi árusok, régiségek után érdeklődők) bekéreckednek, majd a kiszemelt értéktárggyal, vagy készpénzzel sietősen távoznak.

 

Megelőzési lehetőségek

  • Az általunk nem ismert személyeket a bezárt bejárati ajtón kívül várakoztassuk. Ha van lehetőségünk tájékozódjunk a „látogató” kiléte felől, vagy gyanús viselkedés esetén hívjuk a rendőrséget késedelem nélkül.
  • Lehetőség szerint a régi megszokott, ill. ellenőrzött helyről pl. Tüzéptelepről vásároljuk meg a téli tüzelőnket.
  • Az is nagy segítség, ha az elkövetők által használt gépkocsi forgalmi rendszámát, színét esetleg típusát megjegyzi, vagy megfigyelni.
  • Ha mindezek ellenére mégis bűncselekményt fedezett fel, akkor sürgősen értesítse a rendőrséget a 107, vagy 112 segélyhívó számon. A rendőrök kiérkezéséig lehetőség szerint ne változtassa meg a helyszint, próbáljon meg pontos, részletes személyleírást adni az elkövetőről.
JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI
RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG
BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY

5000. Szolnok, Baross G. út 39.
Telefonszám: 56/501-654, Fax: 56/501-600

Módosítás dátuma: 2011. február 18. péntek, 08:39

Egyenlő Bánásmód Hatóság